Påsk

Jaha ja, en helt ledig dag. Underbart, tänkte jag igår kväll, jag ska sova till minst 11.
Jo tjena. 05.33 vaknade jag men lyckades tvinga mig att somna om så att jag fick den ultimata sovmorgonen till 06.37. Men sen var det stopp, ingen mer sömn denna morgon.

Denna morgon som ju är långfredagen. Fredagen i denna nu så urvattnade kristna helg som heter påsk. Jag satt och lyssnade på en mamma på tåget igår som försökte förklara för sin son i sex-års åldern varför det heter långfredag. Det bästa hon kunde komma fram till var att det är för att förr i tiden hade affärerna stängt på långfredagen och man hade ingen tv utan var tvungen att bara umgås med varandra och spela spel, därför kändes det som årets längsta dag. Kul familj hon växte upp med då det tydligen kändes som ett straff att umgås och spela spel med dem.

Men varför firar vi påsk? Jag menar Sverige utger sig för att vara det mest sekulära samhället i världen, det är något vi mer eller mindre skryter med internationellt. Ändå styrs hela vårt samhälle efter mer än tusen år gamla kristna seder. Påsk firas ju till minne av Jesus lidande, död och uppståndelse. Om vi nu ska kunna kalla oss sekulära, hur kan vi då fira en sån högtid? Samma sak med julen även om julen idag är så långt från Jesus födelse som vi någonsin kan komma.
Visst vi har vattnat ur dessa traditioner till den milda grad att de knappt går att känna igen. Jag menar, allvarligt, vad har tomten, en grön gran, påskharen och påskkärringar att göra med Jesus födsel, död och uppståndelse att göra? Presenterna på julen kan jag förstå, de har en svag koppling till de gåvor de tre vise männen hade med sig till stallet där han föddes men resten…

Sen kan vi ju också ifrågasätta de kristna traditionerna i sig. I deras grundutförande var de säkert solklara i sin koppling till Jesus men däremot motsätter jag mig valen av datumen. Att jul firas i december och juldagen just den 25 december är bara av bekvämlighet. När kristendomen skulle introduceras i romarriket så valde de att lägga julen just den dagen för att de redan firade en annan högtid då och det var enkelt att byta ut skälet till firande.
Påsken har jag däremot svårt att förstå. Om de nu ska fira Jesus död, är det inte lite konstigt att påsken rör på sig? Den kan firas allt från 22 mars och 25 april. Om man nu tillhör ”västkyrkan” vill säga. I ”östkyrkan” så firar man mellan 4 april och 8 maj. Varför inte ett bestämt datum? Jo för att något religiöst geni bestämde att, och nu citerar jag direkt från Wikipedia, ” påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars”. Solklart eller hur? Följaktligen firar vi också Kristi himmelsfärdsdag på den 40:e dagen efter påsk. Så, han ska alltså ha legat och ruttnat i grottan i 39 dagar innan gud kom på att ”visst i fasen, jag måste ju hämta hem grabben också”.

Som ni kanske märker av min text så är jag inte särskilt religiös. Jag tycker att religion är farligt i dagens samhälle. Det kan ha tjänat ett syfte förr i tiden som en gemensam nämnare för folk, ett gemensamt mål och som en moralisk kompass. Men se på historien hur mycket lidande religion har skapat, alla krig som utkämpats i religionens namn. Idag utkämpas krig för pengars skull. Aldrig hade t.ex. USA gått in i Kuwait om inte Saddam Hussein hade hotat oljan som USA så gärna ville ha.
Men å andra sidan, pengar har mer eller mindre tagit över och blivit som en religion idag. Pengar… hur kan vi människor ha gått på den lögnen egentligen? Pengar finns ju inte. Visst, vi har papperslappar och små metallbitar som representerar betalningsmedel men de har inget absolut värde i sig utan det är bara en tyst överenskommelse människor emellan att just den här pappersbiten med blå färg är värd 100 och den här gröna 200. Allt mer och med av dessa pengar finns ju inte heller på riktigt förrän behovet av dem uppstår. Som en kollega till mig så riktigt sa det: ”Om jag går och lånar pengar av någon så existerar inte de på pengarna förrän jag skrivit på lånepappret. Då på nåt magiskt sätt så existerar pengarna hos banken och dess i grunden icke existerande pengarna blir dina. Pengar som egentligen inte finns och aldrig har funnits kan du sedan gå och köpa dig något fysiskt för, som en bil eller en ny bössa.”

Jag vågar dock inte tänka på vad som skulle ersätta denna lögnen som pengar är. Om vi nu sakta men säkert håller på att ersätta religion med pengar, vad ska då ersätta pengar i framtiden? Kommer samhället kollapsa helt? Kommer vi alla gå in en nirvanalik symbios med världsalltet och sluta existera som fysiska kroppar? Eftersom jag inte vågar tänka på det så ska jag nu ge mina fiktionella ”pengar” till ett statligt bolag i hopp om att vinna tillbaka en mycket större summa ”pengar” och därmed köpa mig fri från jobb, krav och ångest.

En reaktion till “Påsk

  1. Ja du min son, nog har du tankar så här på långfredagen. Inte visste jag att du hade såna tankar om religion. Jag har inte vågat tänka så långt som hur det skulle ha varit om vi inte hade något som heter religion. Ha i alla fall en bra långfredag. Kram

    Gilla

Lämna en kommentar